Şanlıurfa’da yaşayan Sabri Kürkçüoğlu üretken bir yazar. Yaşadığı kentin kültür değerlerine sahip çıkma adına gecesini gündüzüne katan bunun içinde her geçen gün yeni projeleri takip edip sonlandıran biri.
Kemal yaşa erişen Kürkçüoğlu onlarca esere imza atmış kitaplarından bazıları şunlar:
1- Folkor ve Şanlıurfa.
2- Şanlıurfa Hoyrat ve Manileri.
3- Hz. Eyüp Konulu Şiirler.
4- Cumhuriyetin 75.yılında Şanlıurfa.
5- Kısaslı Aşık Celali Hayatı Sanatı Şiirleri.
6- Şanlıurfa Sıra Gecesi Geleneği ve Türküleri.
7- Şanlıurfa’dan Yansımalar.
8- Şanlıurfa Kültür ve Turizm Varlıkları.
9- Şanlıurfa’da Mevlevilik ve Mevlevihane...
Otuzu aşan kitaplarından bazılarını yazdığım yazar kentin yaşayan canlı hafızası.
ŞURKAV adlı vakfın kuruluşu ve çalışmalarında etkin rol alanlarından.
Kenti yaşatan ruhun maddi ve manevi yapısının formatlarının neler olması gerektiği hususuna vakıf olan Kürkçüoğlu başta fotoğraf sanatı olmak üzere her türlü kültürel değerin kıymetine aşina. Değişimin nelere etki ettiğinin yaşayan canlı tarihi. Şanlıurfa’yı adım, adım biliyor ve her sokak ve köşeden haberi var ve yeni bilgiler içinde durmaksızın çalışıp üretiyor.
Kentleri yıkıp yeni tarzda inşa ettiğimizi düşünürken aslında neler, nelerde kaybediyoruz. Modern tarzda yapılan yeni inşa işlerinin daha çok ranta kurban edilmesinin acı sonuçları ortada. Yarım asır içinde şahit olduğumuz yıkımları anlamak zor hatta deli saçması. Durduk yere yıkılan tarihi binalar yol genişletme çalışmaları bakımsızlığa terk ettirilen kadim mekanların oldu bittiyle satılması gibi elim olaylar.
Aslında binalar yıkılmadı insanımızın kültürel moral değerleri tarumar edildi!
Çocukluğumuzun geçtiği sokaklar nerede? Dayı, amca, dedemizle yürüdüğümüz mekanlara ne oldu dünün hatıraları bu kadar kolay silinmemeliydi. Duyduğumuz ilahi sesler, dinlediğimiz hoyrat ve gazellere ne oldu dahası YUSUF’UN KAHVESİ’nde niye hüzün var?
Urfa’nın en sert soğuk günlerinde sayın yazarla vakit geçirdim. Sıkı giyinmişti konuşmasının içinde hep hüzün vardı ama yarınlara ümitle bakmaktan da geri durmuyordu. Kitaplarından bahsetti, gençlerin hayat donanımlarından dem vurdu, kültürel irfanın nasıl olup da bu kadar yerlere düşürüldüğünün acısını tekrar edip durdu. Dertliydi geçen ömrün heba edilmemesini istiyor çalışmaya teşvik ediyordu.
Sabri Bey idarecilik sanatının inceliklerine vakıf olmayan insanlarla yol yürümenin ne kadar zor olduğunun bilincinde onun işi zahmetli ama bir o kadarda ulvi.
Verimli vakitlerin onunla olması dileğiyle sayın yazara saadet dolu bir ömür dilerim.