Başta işsizlik olmak üzere, şu sıralar yaşadığımız bir çok ekonomik problemin çözüm anahtarı yeni girişimlerin sayısında yaşanacak olan artışta gizlidir. Geçtiğimiz yazılarda da belirttiğim üzere iş aramayıp iş yaratan insanlara ihtiyacımız var. Türkiye, girişimci örnekleri ile dolu bir ülke ama bu girişimciler yeterli destek göremediklerinden dolayı yaptıkları projelerden bir süre sonra vazgeçiyorlar.
Bundan sonraki süreçte -mümkün olduğunca- tarafıma ayrılmış köşede şehrimizdeki başarılı girişimcilere, start-up projelerine yer vermeye çalışacağım. Bu niyet doğrultusunda ilk röportajımızı Güneş Enerji Sistemleri konusunda faaliyet gösteren Rezonans Elektrik şirketinin sahibi Bilal Kılıçaslan ile gerçekleştirdik. Sohbetimiz süresince Bilal Bey’in yeni girişimi olan “mobil (hareket ettirilebilir) güneş enerji santralleri” projesi hakkında bilgiler aldık.
Bize kısaca yeni projenizden bahseder misiniz?
Özellikle çiftçi kesiminden gelen taleplerle, “mobilsolar” dediğimiz artık günümüzde revaçta olan güneş paneliyle elektrik enerjisi üretimi konusunda neler yapabileceğimize ilişkin bir düşünce içerisine girdik. Biz de bu talebe ilişkin böyle bir makine ürettik. Mobilsolar sayesinde güneş enerji panellerini istediğiniz yere götüreceksiniz, o bulunduğunuz yerde bir ahırın ihtiyacı olan, sıyırıcı, yem kırma ve ineklerin sütünün sağılması için lokal enerji elde edebileceksiniz. Bizim sistemimiz 10 saatte 65kW elektrik üreten bir sistemdir. Bu değerler bulutun inceliğine ve havanın açık olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.
Bunu çiftçi nerede kullanıyor? Hangi aşamalarda kullanıyor? Onun ihtiyacı için ne kadarlık bir elektrik sağlıyor?
Bu, çiftçinin çalıştıracağı makinaya ve saate bağlı. Çiftçi bunu 5 Kw’lık bir motorda kullanıyorsa, bir saat içerisinde 5 Kw tüketecektir. Çiftçinin aküsünde 100-150 Kw’lık enerjisi sabit olarak mevcut zaten. Sistem aynı zamanda şehir şebekesine ve jeneratöre endeksli, oradan da besleyebiliyorsunuz. Ayrıca şehir şebekesiyle de entegre edebiliyorsunuz.
Panelleri nereden temin ediyorsunuz?
Panellerimiz Türk malıdır. En verimli paneli nereden alabilirim diye araştırdım ve Gaziantep’te yerel bir üreticiden panellerimizin tedariğini sağladım. Bu panellerin şöyle bir özelliği var; camları prizma cam dediğimiz, artı 120 derecelik ısıya eksi 45 derecelik bir ısıya dayanaklı temperli bir camdır. Bununla birlikte Eva ve en alttaki hücreler Çin’den ithal ediliyor ve panel üreticileri, bunları modül haline getiriyor. Ardından modüllerin alımını yapıyoruz ve vatandaşın arz-talep dengesine göre ne isteniyorsa, kaç kilovatlık, bağ bahçe modeli veya ahır modeli veya bunların ilerisinde hareketli sistemlerde kullandığımız modellerde, elektrik enerjisi üreten küçük ölçekli santral yapıyoruz.
Mobil Solar paneli projesinde herkesin düşünemediği ama sizin aklınıza gelen kısım hangisidir?
Aslında mobilsolar dünyada halihazırda var olan bir şey. Bizim yaptığımız, bunu şehrimize getirmek ve bunu burada üretmek oldu. Burada bizim katkımız, mobilsolar ve kendisinden hareketli olan panelleri, gideceği yere katlamalı bir şekilde götürebilmenizdir.
Bu proje vasıtasıyla benim yapmak istediğim bir diğer şey, dağıtım şirketlerinin üzerinden biraz olsun yük alabilmektir. Köylü Mehmet ağanın dağdaki evinin ucuna kadar elektrik hattıyla götürmeniz gereken elektriği, ben lokalde olduğu yerde doğal ve çevreci yollardan elde etmek hedefindeyim. Siz bunu alıp, Bertiz’in bir köyüne götürüp, orada bir evin elektriğini rahatlıkla mobilsolar vasıtasıyla sağlayabilirsiniz.
Devletimizin de son günlerde ifade ettiği üzere, 10 KW elektrik enerjisini yerinde üretim ve yerinde tüketimle ilgili teşvikler gelecek bu üretimden vergi alınmayacak. Bu konuyla ilgili yönetmelik yayınlandı. Benim de hedefim, tip projelere uygun çatı modeli dizayn etmek ve bu sayede yüzde 60’ları bulan kayıp-kaçak oranının azaltmaktır.
Peki, bu girişimcilik ruhu nereden geliyor?
Çocukluğumdan bu yana üretmek tutkusu hep içimdeydi. Ayrıca risk almayı seviyorum. Girişim, içinde risk olmadan gerçekleştirilemez. Ben boş durmayı sevmiyorum ve hep üretim faaliyeti içerisinde yer almak istiyorum.
Solar Panel projenizde bunu geliştirirken ne gibi hatalar yaptınız? Başarısız denemeleriniz oldu mu? Bunları yaşadığınızda pes ettiniz mi?
Enerjinin her alanında üretimle ilgili benim çok detaylı çalışmalarım oldu. Elektrik enerjisinin üretimiyle ilgili güneşten başladım. Bu süreçte tabii ki birçok hatalarım oldu. Elektrik çarpması sonucu parmaklarımda ve yüzümde yanmalar meydana geldi. Solar panellerde ise genellikle patlamalar meydana gelir. Benim de başıma geldi. Solar panel patladığı vakit ona yeniden cam yerleştiremeyeceğiniz için artık hiçbir işe yaramaz. Önemli olan şey, başarısızlıklara karşı direnç göstermek, pes etmemektir. Bunu yapabildiğimi düşünüyorum.
Sizce Türkiye’de şu sıralar en önemli ekonomik sorunumuz nedir?
Ülkemizde yaşayan birçok kesimin gelir sıkıntısı yaşaması en önemli problemdir. Bu duruma sebep olan şey bence ithalata bağımlılıktır. İhracatımızdan daha fazla ithalatımızın olması bizi fakirleştirmektedir. Bunun çözümü ise en önemli ithalat kalemimiz olan enerjide yerli kaynaklara dönmektir. Bu noktada güneş enerjisine ülke olarak eğilmemiz gerekiyor. Bu alanda enerji elde etmek, panel üretmek, istihdam sağlamak bize olumlu katkılar sağlayacaktır.
Bilal Bey’e yeni girişiminde başarılar diliyorum ve yeni girişimlerin şehrimizde ve tüm ülkemizde artmasını temenni ediyorum. Herkese hayırlı kazançlar dilerim.