Salı günü ulusal bir kanalda yayınlanan tartışma programında Osmanlı döneminden bu güne tarihimizde yaşanan kırılma noktaları ele alınıyordu. Konuyu ben de detaylı araştırdığımda ibretlik sonuçlarla karşılaştım. Şunu iyi bilmeliyiz ki geçmişini bilemeyen geleceğine yön veremez.
Tarihçiler Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışının en büyük sebeplerinden birinin de Anadolu’nun stratejik öneminden kaynaklandığını belirtiyorlar. Bölgeyi, Amerika ve Avustralya keşfedilmeden önce üç kıtanın; Avrupa, Asya ve Afrika’nın kesiştiği ve düğümlendiği alan olarak değerlendiriyorlar. Geçmişin süper güçleri; Pers, İskender, Roma ve Bizans İmparatorlukları, Moğollar ve Timur dünya hakimiyeti için hep Anadolu ‘ya hakim olmayı düşünmüşler. Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu kudretini Anadolu’ya sahip olmakla kazandı.
Fatih Sultan Mehmet Han; 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul’u fethedip Bizans İmparatorluğu’na son verdikten sonra Osmanlı Devleti, dünyanın süper gücü haline gelmiştir. Süper güç unvanı 1768 – 1774 Osmanlı-Rus harbinde Osmanlıların ağır bir yenilgi almasıyla imzalanan; 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması ile son bulmuştur. Böylelikle, 1453 yılından 1774 yılına kadar süren muhteşem güç yok olmaya başlamıştır. 1774 yılından sonra tarih sayfasına İngiltere çıkmıştır. İngiltere Anadolu’ya sahip olamıyor ama Osmanlı Devleti üzerinde egemenlik kurarak dünyada söz sahibi oluyor.
1771 yılından 1945 yılına kadar 171 yıl; İngiltere dünyanın süper gücü oluyor. İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçlarıyla Amerika tahtı İngiltere’den alıyor. İngiltere ,Amerika’yı kaybedince Hindistan’a yöneliyor. Oranın da önemini kaybetmesiyle Orta Doğu özellikle Irak üzerinde nüfuz alanı oluşturuyor. Rusya’nın, Osmanlı Devleti’nden Kırım’ı almasıyla güç dengeleri tekrar değişiyor. Çünkü Rusya artık bir Karadeniz devleti oluyor. Rusya’nın hedefi sıcak denizlere inerek süper güç olmaktı. İngiltere buna önlem olarak Osmanlı’yı desteklemeye başlıyor. Osmanlı Devleti ile İngiltere arasında Türk- İngiliz İttifak Antlaşması imzalanıyor… Devamı yarınki yazımda…