İnsan hayatı tercihlerle şekilleniyor. Yaptığımız seçimler bizim kim olduğumuzu, nasıl bir hayat yaşayacağımız belirliyor. Öğrencilerimiz 12 yılın sonunda hayatlarını belirleyecek olan üniversite ve meslek seçimine başladılar.
Yıl boyunca emek verip çalışıp çabaladılar. Şimdi meyvesini toplama zamanı geldi. Üniversite tercihleri bu sürecin en önemli ve en kritik dönemidir. O yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. Mutlaka bir uzaman eşliğinde tercihler yapılmalıdır. Öğrencinin ilgi, yetenek ve yapabileceği mesleğe yönlendirmek gerekiyor. Herkes garanti meslek istiyor ama asıl garanti öğrencinin kendisinde; iyi bir tercihle sevdiği mesleğe giderse ve kendini geliştirirse her türlü geleceğini garanti altına alır.
Anne babalara en önemli uyarım, çocuklara meslek baskısı yapmayın. Sevmedikleri mesleği yapan milyonlarca insan var. Bırakın kendisine uygun ve sevebileceği mesleği yapsın. Yeni nesil zorlama ile bir şey yapmıyor. Çok tıkanırsanız mutlaka bir rehberlik uzmanına başvurup birlikte meslek seçimi yapabilirsiniz.
Üniversite tercihlerini yaparken aşağıdaki önerileri dikkate etmenizi isterim.
1- Kılavuzu çok iyi okuyun. Bazı ayrıntılar önemlidir. (Fakülte kampüsün içinde mi? İlçesinde mi? Hazırlık var mı? Hazırlık şartları? Vb.)
2- Öncelikle hangi mesleği istediğinize karar verin ve onun üzerine araştırma yapın.
3- İstediğiniz mesleğin size uygun olup olmadığını öğrenmek için mutlaka bir rehberlik uzmanına danışın.(çizim ve yaratıcılık yeteneğinin olmamasına rağmen mimarlık seçmek gibi)
4- Meslek seçtikten sonra Üniversite belirleyin. Seçtiğiniz bölümün hangi üniversitede daha kıymet gördüğüne bakın.(Bazı üniversiteler bazı bölümlerle anılır ve o bölüm mezunları bir sıfır önde başlar. Otdü müh- Ankara hukuk gibi)
5- Üniversite kadar hatta daha önemlisi şehir seçmek; özellikle işletme- mühendislik-hukuk gibi bölümlerde okuduğunuz şehir çok önemlidir. Ufkunuzu açar ve sizi mesleğe önceden yetiştirir. (Tercihteki en önemli ayrıntıdır)
6- Seçtiğiniz üniversitenin kampüs olanaklarına, öğrenci kulüplerine, prof sayısına, dünya üzerindeki makale sayısına, kampüsün ulaşımına, yurt ve eve yakınlığına vb. Tüm ayrıntılara dikkat edin.
7- Seçtiğiniz bölümün mesleğiniz olacağını ve bir ömür o işi yapacağınızı unutmayın!!! O yüzden mesleğin gelecekte ne olacağını çok ama çok iyi araştırmak gerekir? Türkiye’de çalışma olanakları? Şehrinizde iş imkanları? Dünya üzerinde geleceği? Gibi önemli ayrıntıları tespit etmek gerekiyor. Örneğin uzay müh. İş imkanı hiç olmadı? Moleküler biyoloji ve genetik hala iş imkanı açılmadı gibi...
8- Destek aldığınız kişinin korku kaygıları ile tercih yapmayın! Çok iyi araştırın. Objektif yorum yapan uzmanlara danışın. Ve son kararı siz verin.
9- Özel üniversite tercihlerinde üniversiteleri arayın, bilgi alın, olanaklarını sorun hiç çekinmeyin.
10- Sevdiğiniz mesleği yaparsanız hiç yorulmazsınız