Şehrimizde eski ve yeni sanayi sitesi diye bilinen iki sanayi sitesi vardır. Uzun zaman önce yapı ve konum itibari ile işlevselliğini yitiren, şehrin ortasında kalan, şimdiki tabiri ile eski sanayi diye geçen alandaki işletmeler, uzun zaman önce yeni sanayi bölgesine taşınmış.
Ancak sanayi alanında gelişen, nüfusu hızla artan, teknoloji ve üretim anlamında geniş bir iş gücü barındıran Kahramanmaraş’ın yeni sanayi sitesi de ihtiyaçlara karşılık veremez olmuş durumda.
Yeni Sanayi sitesine pek çoğumuzun yolu düşmüştür. Yolu düşen vatandaşımız da bir an önce işini halledip evine dönmek için can atmıştır. Daracık yollar, köhne, yıkılacak izlenimi veren iş yerleri, düzensiz yapılaşma dikkati çeker.
Zamanın şartlarına göre yapılan, güneyden kuzeye doğru iki ana arter ile, sağa ve sola açılan numaralandırılmış caddeler 20 yıl önce belki çok işlevsel idi. Ancak devamında gelen kontrolsüz yapılaşma, sanayi içerisinde bulunan trafik yoğunluğu, sanayide hizmet sektöründe çalışan binlerce kişi ve hizmet almak için sanayiye gelen vatandaşlara artık bu alanlar yetmiyor.
Belediyemiz, devletimiz bunu görmüş. Yedi sekiz yıl öncesinden gerekli adımları da atmış. Yeni sanayi sitesinden Doğukent Mahallesine kadar olan büyük bir alanı yeni iş yerleri kurulması, yeni istihdamlar yaratılması, Kahramanmaraş’ın var olan ekonomik dinamiğini ateşlemesi için sanayi bölgesi olarak belirlemiş. Tercihen, bölgeye kendisi iş yerleri yapmaktansa, kooperatiflere arsa tahsisi ile esnafların bir nevi kendi dükkanlarını kendilerinin yapmalarını teşvik etmiş.
Bununla kalmamış, tüm dükkanlara belirli standartlar getirmiş. Hepsinin yüksekliği standart. Genişlikleri de 150 ile 300 metrekare arasında. Yollar geniş tutulmuş. Alt yapılar bitirilmeden inşaatına izin verilmemiş. Bunlar, devletin icra değil, kontrol ve denetim mekanizması göstergesi. Devletin takdir edilmesi gereken pozitif aklı.
Bu kadar mı?
Sorun da burada. Şimdilik bu kadar. Bazı kooperatifler artan maliyetleri gerekçe göstererek üyelere verdikleri sözleri yerine getirmemişler. Zamanında iş yerlerini teslim etmemişler. Ek para talep etmişler. Bazı üyeler aidatlarını ödememişler. Görüştüğüm bazı kooperatifler ise özellikle bürokraside işlerin karınca hızı ile yürüdüğünden şikayetçi. Örneğin bir kooperatif, büyükşehir belediyesine sundukları projenin beş aydır onay için beklediğinden yakınıyor. Beş ay, yani 150 gün. İlgili komisyon 150 gündür toplanmıyor mu?
Netice itibari ile, Kahramanmaraş’a, Kahramanmaraş sanayisine can verecek, binlerce yeni istihdam sağlayacak, temiz, düzenli Yepyeni Sanayi Sitesinin önü bir an önce açılmalı, gerek kooperatif, gerekse üyelerin bürokratik ve ekonomik sorunlarına bir an önce el atılmalıdır.