Roman edebi türlerinden biridir. 16 yüzyıl da yayınlanın Donkişot adlı eser bu türün ilk önemli örneğidir.
Olay çevresinde gelen roman TDK sözlüğünde şöyle tanımlanır : “insanın veya çevrenin karakterlerini, göreneklerini inceleyen, serüvenlerini anlatan duygu ve tutkularını çözümleyen, kurmaca ve ya gerçek olaylara dayanan uzun edebi tür.” Türk edebiyat tarihinde Şemsettin Sami’nin TAAŞUK-I TALAT VE FİTNAT eseri ilk roman sayılır.
Olay örgüsü, kişiler, mekan, zaman , anlatıcı ve bakış açısıyla kendinden söz ettiren edebi türde konu , tema , çatışma , tip , karakter belirleyici etmenlerdir. Macera , tarih , psikolojik , biyografik , otobiyografik , sosyal , egzotik , nehir , polisiye , popüler , estetik olmak üzere türlere ayrılan roman kendi çizgisini bu gün postmodern, üst kurmaca , bilinçaltı roman olmak üzere sürdürmektedir.
Ali Avgın tarafından kaleme alınan GERMANICIA GÜZELİ tarihi - popüler roman türüne girer. Geniş bir okura seslenmeyi amaçlayan sanat yapma kaygısı taşımayan gerçeği olduğu gibi yansıtmayı benimseyen yazar basit ve kalıplaşmış kurgularla MARAŞ merkezli bir olayla çok eski mitolojik ve dini olayları bir araya getirir ve buna metafizik metinleri de ilave eder.
Aşk hakikati bulma , çile , iman, küfür , doğa tasvirleri , iç konuşmalarla her düzeyden okura seslenen yazar sade ve anlaşılır bir dil kullanarak yazdığı eserin okunmasını kolaylaştırır. Aşk ın doğal cazibesinden yararlanmayı amaçlayan yazar kurmaca olaylara bu olguyu vermekte zorlanır şöyle ki iki farklı zamanda yaşanan kadın merkezli aşkın tasvirleri kitapta çok da iyi verilmez. Gerçek aşkların kelimelere sığmayan cazibesine aşinayız bunu LEYLA MECNUN kitaplarında bulma imkanımız var . Saha araştırmalarını ustalıkla yapan yazar gözlemci , bakış açısıyla eserde gözükmesi yer yer sıkıntı meydana getirmekte iç çatışma , dış çatışma , fiziksel engeller ve doğal çatışmalar da sığlıklar kitabı roman özelliğinden yer yer uzaklaştırmaktadır. Örneğin KEMAL TAHİR in DEVLET ANA kitabı yazar tarafından incelenip kodları çözülmüş olsa bir romanın yerel tarzda hangi özellikleri taşıması gerektiği bilinebilirdi .
Maraş merkezli yazılar kaleme alan AVGIN ı kutlarım . Yüzlerce yıldır kent dokusunu taşıyan MARAŞ ımızın insan tipi sadece bu güne ait özellikler taşımaz . Milat öncesi zaman diliminden bu güne gelen MARAŞ kültürü yarınlara umut olabilecek özelliktedir. AŞK, CESARET, İFFET ,ADALET olgularının bize armağan edebileceği daha onlarca eser olacaktır.