Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ dairesi tarafından yayınlanan BENGİSU dergisi 4.yıl ve 6.sayıya ulaştı.
Bengisu dergisinin künyesi şöyle: kültür – sanat ve edebiyat dergisi sahibi HÜSEYİN SÖNMEZLER, genel yayın yönetmeni MEHMET RUTKAY AÇIKGÖZ, editör ZEYNEP RANA, sorumlu yazı işleri müdürü OSMAN YÜCEL, dizgi- grafik tasarım AHMET HASAN ATAR ve MAVİ OKUMALAR AİLESİ.
Dergi formatı okumaya çok uygun tasarlanmış sayfaları karıştırmaya başlayınca kendinizi bir şiirin yada bir denemenin , hikayenin, görsel bir tasarımın içinde bulabilirsiniz. Kapak tasarımı kadar iç sayfalarda yer alan resim ve fotoğraflar tamda ihtiyacımız olan ruhi zenginlikleri sunuyor.
Dergi rüyalardan çıkmış gibi!
Derginin yazarları: FATMA ŞAHİN, HÜSEYİN SÖNMEZLER, ZEYNEP RANA, TACATTİN ŞİMŞEK, TAYYİP ATMACA, YUSUF ÖZDOĞAN, ŞAHİN TAŞ, CENGİZ ÇOŞKUN, SEZER BAYDAR, ELİF ÖRÜM, YASİN MORTAŞ, EDA DURMAZ, SUAT SÖNMEZ, MEMİK KÖMEKÇİ, ORUÇ ELMAS DADAŞİ,OKAN ALAY, ABDURRAHMAN ADIYAN, BASRİ DOĞAN, GALİP ÇAĞ, MEHMET DURMAZ, MUHAMMED SAİD KAHYA, YUSUF ALİ A. , ATİLLA MANASLI, AHMET HASAN ATAR, MEHMET RUTKAY AÇIKGÖZ.
Dergi FATMA ŞAHİN imzalı nitelikli bir metin ile başlıyor. Gelenek olgusunun ele alındığı yazı bir hayli kavram ve yazara gönderme yapabilen çizgi üstü özelliğe sahip. Yazar şöyle bir soru ile denemesine yol veriyor “ geleneksel modernizm inşa edilemez mi?” bu soruya verilecek cevap için günümüzün önemli fikir akımlarından HERMENÖTİK döngü ve filozof GADEMER, MARTİN HEİDEGGER’ e atıfta bulunup CEMİL MERİÇ perspektifine değiniliyor. Şaşırmadım değil sayın yazarın bu denli okuma seviyesi ve anlatım biçimleri takdire şayan umarım kitap hacminde eserlere imza atar.
HÜSEYİN SÖNMEZLER’in öyküsü öznel temaları içeriyor şöyle ki “ özge masal kahramanları bile insan eliyle maruz kalmadı böyle işkenceye. Dünya gözüyle görülmemiş, hal diliyle dahi söylenmemiş kurgulara zorlanmışım ben.” Yazar kendi düşünce dünyasının derinlerine inmek için sosyal, psikolojik kavramları kullanıyor bununda hakkını veriyor. Hüzün ve mutluluğa kapı aralayan bu yazı sesli okunduğunda insana yaşam enerjisi verebilir.
İLBER ORTAYLI ile yapılan röportajda şöyle bir tesbit var “ Amerika dünyanın en zengin en sanayici ülkeleri ama okumaz insanlar” peki bu insanlar ne yapar? Onun cevabını ve yapılması gerekenleri dergiden okumalısınız.
Aşık edebiyatı atışma türünün güzel bir örneğini de TAYYİB ATMACA ve TACETTİN ŞİMŞEK veriyor.
Sinema tanıtım yazılarına yer veren dergide TARKOVSKİ’nin MİRROR(ZERKALO) filmi hakkında hayli felsefi esere atıfta bulunan bir yazıyı okuma imkanınız var. “ Mistikler, bilimin yaptığı gibi yeni bilgiler peşinde koşmaz. Onların dünyaya olan bakışlarında daha çok hikmet öne çıkar. Tasavvufta buna “ hikemi bakış”denir.” İşte bu yazının öncesi ve sonrası da okunmayı bekliyor.
Ölüm üzerine hiç düşündünüz mü?
Ölümü düşünmeden vakit geçirmek mümkün mü? SEZER BAYDAR bu konuya hayli ciddi bir yaklaşımla önemli bir yazı kaleme alıp bir de şöyle tesbit yapıyor: “ TRANSHÜMANİST VE POSTHÜMANİST filozofların çoğu, ölümsüz bir insan türü arzularlar.” Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
BENGİSU dergisi işte okurken sizi de üretmeye teşvik ediyor, sorulur sorup cevaplar istiyor her dergi bunu yapamaz.
CENGİZ ÇOŞKUN’ şu şiirini okuyalım:
“ İN’İKAS
Bütün kaçaklar bana benziyor
İpek iplerle boynu kertilmemişler
Pirinç plakalarla çevrilmemişler
Bordroyla burulmamışlar bana benziyor
Benzemeye duruyorum bütün sorularımla
Mesaiyle düzlenmemiş beyin kıvrımlarımla
Matruşlara duruyorum sakallarım serazad
Çavlanken durulmamışlar bana benziyor
Büyük küçük noktalar bana benziyor
Benzeşen eş olmayan bütün noktalar
Ve ben bana benziyorum bütün noktalar arasında
Cetvelle doğrulmamışlar bana benziyor”
BENGİSU dergisinde yer alan yazarları kutluyorum onlar yazdıkça biz okuyacak ve nitelikli eserlerle yaşamanın erdem olduğuna inanacağız.
Derginin temin adresini de vermek istiyorum:
GASKİ GENEL MÜDÜRLÜGÜ
İNCİLİ PINAR MAH. KIPRIS CD. NO:1/A
ŞEHİTKAMİL/ GAZİANTEP
TLF: 0342 2111300