Dünya ile barışık, devletinin kültürel kodlarını çözebilen erdemli insanlar nerede? Bilgi çağının insanları nerede? Kahraman oluşturmak adına mahbus damlarına mahkûm edilen şahıslarla iki binli yılları idare etmek çok zor. Acındırıp, kitle önümde mazlum rolü verilen daha sonrada bunu kazanılmış bir hak olarak görerek insanlarımızın başına binlerce bela getiren insanları çok iyi tanımak zorundayız.

   Türk düşüncesi kahramanını yeniden tanımlamalıdır. Kent dokusunda yaşanan, hayli karmaşa getiren günlük ilişkiler ağında insan hangi örnekle hayatını devam ettirmelidir? Durağanlık isteyen, yerleşik kültürel değerlerle yorumlanması elzem olan bu günkü Türkiye’yi köy, kasaba ya da ayakları yere basmayan uçuk ideal tiplerle anlamlı kılmak istersek olan bundan farklı olmayacaktır!

   İman - ibadet, ahlak, hukuk, iktisat ve olgularla şekillenen bir Türk kahraman tipinin Anadolu gerçeğinden doğacağına inanıyorum.

   Demokrasi kültürünün hesabını daha sonraki yazılarımızda yapacak, önce insani kimlik üzerinde duracağız. Genel yalanlara itibar etmeyelim. İnsan karanlığını aydınlatılmadan hiçbir şey yapamayız. Dünden yarınlara taşıdığımız nitelik yeni insan inşasına elverişli midir?

Son yüzyılda coğrafyalar değişti, ütopyalar zamanın gökkuşaklarında eridi kasaba kahramanlarının ne adı kaldı ne de şanı peki bizimle birlikte ezelden ebede akıp giden ne kaldı.

1-Hikmet

2-Adalet

3-Cesaret

4-İffet

    İşte ikibinli yılların Türklük fikri kendi dört nitelikte bulacak devletiyle barışık, milletine aşık, Hakk’a kulluk erdemi yüreklere muştu gibi yayılacaktır.