Çok geniş bir yelpaze de yer alan isimler etrafında oluşturulmuş kitap da tanıdık adlar görünce hemen alıp okuma ihtiyacı hissettim iyi de yapmışım.
Hatıralar okuma çalışmalarının can suyudur!
Yıllarım kitaplarla geçti.Ömür dediğim o sırrı artık metinler de görebiliyor mutlak zamanı yaşayabiliyorum.Vakit çok çabuk mu geçiyor o zaman elinize hatıra türünden bir eser alın ve sırrı yaşayın.
Mustafa Dere Marmara Üniversitesin de çalışıyor ,akademik ortamın kültürel psikolojisini yazılı belgelerle incelerken farklı isimlerle örülü bir hayatın içinde olduğunu hissediyor işte bu durum ona bu kitabı yazma fırsatını aralıyor.Kitap da yer alan isimler:Halit Ziya Uşaklığil,Latife Hanım,Reşid Rahmeti Arat,Ahmet Caferoğlu,Ahmet Hamdi Tanpınar,Kemal Tahir,Mehmet Kaplan,Cemil Meriç,Orhan Okay,Mehmet Akalın,Amil Çelebioğlu .İşte bu adlar etrafında aile fertleri ya da yakın dostlar ve çalışma arkadaşlarıyla gerçekleştirilen röportajlar bu kitap da.
Kemal Tahir ile ilgili bölüm de Ahmet Tabakoğlu şunları söylüyor:”Kemal Tahir in sık sık dile getirdiği,çok hoşuma giden bir sözü vardı.”Herkes hesaplaşsın!Biz nerede yanlış yaptık diye,sağcılar kendi aralarında hesaplaşsınar,solcular kendi aralarında hesaplaşsınlar” diyordu.Bu çok önemli bir şey aslında .Ayrıca bizim çok ihmal ettiğimiz bir şey.Biz de doğmatizmi kırabilen çok az insan vardır.Bu yönüyle Kemal Tahir i önemsiyorum. O kendisiyle hesaplaşabilen,mücadele edebilen insandı” (sh.66)Kitabın üslubu böyle,okunması kolay,sosyal tesbitleri önemli dünden bu güne toplumun kırılmalarına yer yer örneklik teşkil edebilen yazılarla bezenmiş güzel bir eser.
Fotoğraflar kitaba ayrı bir ahenk de katmış.Hayatın içinden duru,özverili çalışmalara örnek sayılabilecek bu tür kitaplar aslında daha çok yayınlanmalı sosyal psikoloji alanında başka çalışmalara da örnek teşkil edebilmeli.
Hayırlı okumalar.
Biten Ömürler Kalan Hatıralar,Mustafa Dere,Büyüyen Ay Yayınları,2017,İstanbul.