Mevsimleri çocuksuz düşünmemiz mümkün mü? Şair "Al bir adamı eline çöz, çöz elinde kalan çocuk olmaz mı?" diye bizi sorgularken ne kadar da haklıymış!
Çocukları tanımak aslında kendimizi tanımakla eşdir. Hepimizin içinde çocukluk döneminin anıları depreşir durur. Annemizin öğrettiği ilk besmele, babamızla gittiğimiz ilk bayram namazı, seccadede ağlayan ninemizin gözyaşları, evimizin baş köşesinde duran Kuran'ı Kerim.
Sayın Kerim Yavuz'un ÇOCUK ve DİN kitabı erbabının ilgisine mazhar oldu. Gelişim, Din, Ahlak ve Eğitim Psikolojisi alt başlığında yazılan kitap özellikle her dönem aranacağa benziyor. Sayın Mustafa Ruhi Şirin'i Çocuk Vakfı Başkanlığından ve yazdığı şiirlerden tanırız. Kendini çocuklara adayan sayın Şirin birbirinden farklı konularda eğitici kitapların yayınlanmasına öncülük etti. Sayın Kerim Yavuz tarafından hazırlanan ÇOCUK VE DİN kitabının eğitimciler tarafından okunması gerekiyor. Telif olan bu kitap önsöz, çocuğun dünyası, çocuk ve gelişme, dini inancın oluşmasında dış ve iç etkenler, çocuğun dini dünyasına yaklaşımlar, çocuk ve ahlak, çocuk ve din eğitimi bölümlerinde tam doksan dokuz soruya verilen cevaptan oluşuyor.
Kitabın soru cevap biçiminde yazılmış olması okuma kolaylığını da getiriyor. Aklınıza gelebilecek onlarca soru güzel bir Türkçe ile sorularak anlaşılır, objektif, şumullü ve tutarlı cevaplar verilerek okur aydınlatılmaya çalışılmış. Özellikle dini inancın oluşmasında dış ve iç etkenler başlığı altında yazılan bölüm her insanın ilgisini çekebilecek noktaları kapsıyor. Dini inanç doğuştan mıdır? Dini arayış temel ihtiyaçlardan birisi midir? Dini inancın oluşmasında taklidin yeri nedir ve nasıl oluşur? Dini alışkanlıktan ne anlıyoruz? Sorularına verilen cevapları sanırım sizde merak ediyorsunuz. Öyleyse hemen bu kitabı edinerek içimizdeki çocuğa hediyeler sunalım.
ÇOCUK VE DİN, Prof. Dr. Kerim Yavuz, Çocuk Vakfı Yayınları, İstanbul,