Arif Ay yönetiminde hazırlanan 2019 şiir yıllığı yayınlandı.Kutlu olsun ,çok büyük emeklerle hazırlanan bu yıllık şiirimizin genel profilini göstermesi açısından önemli bir çalışma ,Arif Ay a bu kitabın hazırlanmasında Beyhan Kanter ve Ali K.Metin in de önemli katkısı var bu arkadaşlarımızı da kutlar esenlikler dilerim.
Şiirimiz nerede duruyor?
Yıllığa alınan şiirler için şu dergiler taranmış;ŞERHH,HECE,KİTAPLIK,DERGAH,ŞİİRİ
ÖZLÜYORUM,NATAMA,MÜHÜR,TÜRK DİLİ,HÜMA,DİL VE EDEBİYAT,ŞİİRDEN,TÜRK EDEBİYATI,TEMMUZ,VAPUR,VARLIK,MAHALLE MEKTEEEBİ,YEDİİKLİM,LACİVERT,SÖZCÜKLER,EDİBİCE,KARABATAK,İTİBAR,SİNCAN İSTASYONU,ARKA KAPAK,FAYRAB,DÖRT MEVSİM EDİBİYAT,HANGAH,BİZİM KÜLLİYE,İZDİHAM,ŞİAR,MUHAYYEL,EDEBİYAT ORTAMI,MAVİ YEŞİL,GÜNEYSU,AY VAKTİ,İNSANCIL,ALKIŞ,YABA.
Ülkemiz de bu dergilerden başka dergiler de çıkıyor ama siz da taktir edersiniz ki her dergiye ulaşmak hiç de kolay değil.Onlarca edebiyat fakültesinin olduğu ülkemiz de bu ciddi işin yine sivillerce yapılması düşündürücü olsa gerek.
Edebiyat fakülteleri sahaya eleman yetiştirmekten başka ne yapıyor ?
Sunuş ile başlayan kitap dergilerde şiir,seçilen şiirler,dize seçkisi,2018 şiir kitapları üzerine,poetika ve eliştiri kitapları,poetik metinler alt başlıklarına ayrılmış.
Arif Ay ın genel değerlendirmeleri şöyle;sarsıcı bir şiir yok,şiirde yapısal sorunlar devam ediyor,şiir formunu kaybetti,gereksiz sözcük hayli arttı,şiirimiz her geçen gün özünden kaybediyor,kekeme bir şiir dünyası hakim,şiir tadında metinler azalıyor gibi tesbitler önümüz de duruyor ,bu fikirlerin anlaşılması ve izah edilmesi gerekiyor.
Şairlerin genel zeka seviyesinin çok alt seviyelerde olduğunu belirtmek istiyorum.İstanbul da oluşturulan sözüm ona EDEBİYAT DÜKALIKLARI irfan hayatımıza büyük darbeler vuruyor.Sayıklamaları,hezeyanları,absürt ifadeleri şiir zanneden okumaz yazmazların elinde kalan şiirimizin vay haline!Metafizik kaygıları önemsemeyen,varlık,bilgi ve ahlak metaforlarını kendine konu bile edinmeyenlerin yapacağı bundan başka ne olabilir ki?
Kelimelerle oynamayı iş edinen sözde bu şairler her hangi bir yazılı metinde geçen bazı ibareleri yan yana,alt alta getirerek sıralamayı şiir zannetmesinler.Anlatım,buluş ,imge ve ses bütünlüğünde kendi mecrasında akan şiir elbet bu hengameden kendini kurtaracaktır.
Arif Ay ın seçtiği dize seçkisinden bazı örnekler vermek istiyorum;
“Heyhat!
Yanan şehrin,akşam üzerinden;
Bir hayaletin,saçlarının ürken sessizliği geçer.
Batan bir gemi;durgun sular,geçer. (mevlük koç,yedi iklim ,ekim 2018)
Şimdi ben bunca çiçeği
Böyle içime
Böyle içime nasıl açayım.(sümeyra sıddık,edebiyat ortamı,ocak-şubat 2018)
Gece
Artık evlere girerseniz
Balkonda kalır Kitab-ı Mukaddes.(yusuf aydın,dergah ,ekim 2018)
Eski ,ağır,ahşap bir kapıdan
Geçiyorum tüm çocukluğumu gıcırdatarak
Elimde ,kızıl yanmış bir testi
Düşüyor yere sanki zamanı kucaklayarak.(havva Köseoğlu,türk dili,kasım 2018)”
Şiir yıllığı yarınlara bu günden bir edebi değer olarak kalacak bu çalışmayı onca zorluğa rağmen yapan Arif Ay beyin yaptıklarına da tarih şahitlik edecek.
Şiir yıllığını edinmek isteyenleri Edebiyat Ortamı dergisine abone olmalarını hatırlatırım ,derginin adresine gelince o da şöyle.
EDEBİYAT ORTAMI DERGİSİ GMK BULVARI NO 24-7 KIZILAY-ANKARA