İsmail (a.s) Şam da dünyaya geldi,babası İbrahim (a.s) annesi Hacer hanımdı.İbrahim aleyhisselam Hacer hanımla Mısır da evlenmiş daha sonrada İsmail (a.s)dünyaya gelmiştir bu doğum daha sonra çeşitli aile sorunlarına sebebiyet verince İbrahim aleyhisselam Hacerle oğlunu Mekke ye götürmüştür.
Mekke o yıllarda çok ıssız ve yollardan da uzak bir yerdi onların oraya yerleştirilmesi Allahın emri ile olunca güzellikler de zamanla oluşmaya başladı.Hacer hanım bol sulu bir kuyu olan Zemzem i buldu suyun etkisi hemen çevrede görülmeye başladı o bölgeden geçmekte olan kervanlar su etrafında konaklamaya başladılar ve oraya yerleşmek için Hacer hanımdan izin istediler.İnsanların oraya yerleşmesi ve sınırlarının belli olması dolayısıyla bu topraklara Mekke adı verildi harem diye de adlandırıldı.
Allahın emirlerine teslimiyetin zirvesi sayılan kurban hadisesi İbrahim (a.s) ile oğlu İsmail(a.s) arasında geçti tam bir teslimiyetle boyun eğmenin mükafatı bir koç oldu.Kuranı Kerim bu önemli olayı Saffat suresi 100-103 .ayetlerde detaylı şekilde anlatır ve bizlerinde ders alması istenir.
İsmal (a.s) ilerleyen yıllarda büyüdü geçimi temin etmek için çeşitli işlerle meşgul oldu o zamanlara kadar yapılmayan at evcilleştirmede ustalaştı bu saye de zengin oldu ve insanların da beğenisini kazandı.Kenan diyarından tekrar Hicaza dönen İbrahim(a.s)Kabe yi inşa etti bu çalışmasında İsmail(a.s) babasına yardım etti ve bu günkü Kabenin şekli onların eliyle ortaya çıktı.Cebrail aleyhisselam hac farizasının detaylarını baba oğla gösterdi onlar da insanları hacca davet ettiler.
Kabe ilk defa İsmail (a.s) ın eliyle örtüyle kapatıldı.
Kuranı Kerim İsmail (a.s) dan şu özellikleriyle bahseder;itaakar,sabır ve sebat sahibi,sözünde durur ve görevlerini ihmal etmez,günahkarlara karşı adil,ibadetine düşkün,namazında niyazında,fakirleri gözetir,ailesine karşı müşfik.
İşte insanların her zaman taşıması gereken özellikler, insanı adam eden bu sıfatların peygamberlerde tecelli etmesi hepimizin dikkatini çekmektedir.
Kalabalık bir ailesi olan İsmail(a.s) uzun ve bereketli bir ömür sürdü vefat edince mübarek naaşı kabenin hemen bitişiğinde bulunan Hicr e annesi Hacerin yanına gömüldü.