LGS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte velileri bir telaş sardı; “Acaba istediğimiz okul gelir mi?” “ Eve yakın lisenin eğitimi nasıl?” “özel okula mı göndersem yoksa devlet okuluna mı? Şeklinde nice soruyla cebelleşiyorlar. Peki lise tercihi neden önemli? Lise tercihi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Ülkemiz de eğitim sistemi sürekli değiştiği için takip etmek ya da bilgi sahibi olmak çok zor. Çoğu zaman eğitimciler bile takip etmekte zorlanıyorlar. O yüzden rehberlik uzmanlarına çok iş düşüyor. Liselere yerleştirme iki şekilde yapılmaktadır,
MEB’in yaptığı merkezi sınava göre yani LGS sonucuna göre puanla alan liselere
Yerel yelleştirme yani öğrencinin ikamet ettiği eve en yakın liseye otomatik yerleştirme
LGS sonucu ile tercih yapacak olan öğlencilerimiz yüzdelik dilimini göz önüne alarak Fen- Anadolu-Sosyal Bilimler- İmam Hatip ya da Teknik meslek lisesi seçebilecekler. Yeni kılavuzda okulların yüzdelikleri olmadığı için en çok istedikleri okuldan başlayıp tercih yapacaklardır. Küçük ama önemli bir ayrıntı 2018’in verilerine bakarak tercih yaparsanız yanılma payınız az olur.
1-12 Temmuz günleri arasında tercihler alınacaktır. 22 Temmuz da ise yerleştirme sonuçları açıklanacaktır. Tercihleri internet üzerinden ya da okul müdürlüğünüzce yapabilirsiniz ama mutlaka okul idaresi tarafından onaylanması gerekmektedir. Detaylı bilgi meb.gov.tr adresinde bulunmaktadır.
Peki lise neden önemli?
Lise yılları gelişim çağında olan çocuklarımızın en kritik dönemi olan ergenlik dönemine denk gelmektedir. Kendilerini birey olarak tanımladıkları, ilgi ve yeteneklerini keşfettikleri, tek başına bir şeyler başardığına inandığı döneme denk gelmektir. Çocuğumuzun ileriki hayatını belirleyecek büyük adımların atıldığı dönemdir. O yüzden iyi bir lise iyi bir üniversite, iyi bir gelecek ve sağlam bir bireyin ilk aşamasıdır.
İyi lise ne demek?
İyi bir lise demek öncelikle çocuğunuzla yakından ilgilenen, onu tanıyan ve ona göre yönlendirme yapan bir felsefeye, vizyona sahip olması demektir. Özel ya da devlet fark etmez öncelikle sağlam bir rehberlik hizmetinin olması gerekmektir. Rehberlik- idare ve öğretmen işbirliği olması demektir. Çünkü bilgi çağında yaşıyoruz öğrenci iyi ya da kötü her bilgiye çok rahat ulaşmaktadır ama kendini tanıma, bilme ve yönetmeye ihtiyacı vardır bunu da en iyi onu çok yakından tanıyan eğitimciler yapabilir.
Lise tercihinizde mutlaka idare ile görüşün sohbet edin. Vaatlerden çok vaat etmediklerine bakın. Çocuğunuzu tanımadan başarı garantisi ya da sınırsız ders çalışma saati koyan okullardan uzak durun. Unutmayın araba alırken bile en az üç kişiye sorup, uzmanına danıştıktan sonra alıyoruz. Çocuğumuzun geleceğini belirlerken daha dikkatli olmalıyız. Çünkü o uğruna her şeyi göze aldığımız tek varlığımız.