Tasavvuf ve felsefe alanında yayınlanan eserlerin gün geçtikçe artmaya başlaması hepimize geniş zihin faaliyetlerinin önemli olduğunu hatırlatıyor. Düşünme ve yaşama insanın iki vazgeçilmez özelliği. Kısa sayılabilecek hayatın anlam alanına taşınmasında yapılması gerekenler ihmal edilirse sonuç insanlık adına hüsran olacaktır.
Mistisizm ve Felsefe adlı bir kitap insan yayınları felsefe hikmet dizisinden okurlara sunuldu.
Walter T. Stace’nin kaleme aldığı bu eser Abdüllatif Tüzer tarafından dilimize kazandırılmış. Önsöz’le başlayan eser sekiz bölüm olarak yazılmış. Kitap şu soruya cevap niteliğinde: “Mistik diye nitelenen deneyimin felsefesinin daha önemli sorunlarıyla ne gibi bir ilgisi vardır. Evrende insandan daha büyük bir tinsel var mıdır? Mistisizm benin doğası üzerine sorunlar, mantık felsefesi, dilin işlevleri, insanlığın ölümsüzlük isteğinin gerçekliği veya gerçek dışılığı ve son olarak ahlaksal yükümlülüğün doğası ve kaynakları.” Bu soruları aslında tek bir kitabın cevabı olamayacak boyutta ama yazar bu konuya uzun yıllarını verdiği için nitelikli bir kitapla karşılaşıyoruz.
Mistisizm ve Felsefe kitabı dini davranışların psikolojik özelliklerle nasıl örtüştüğünü gösteren bir kitap sanki. İbadetlerin özünde ne olması gerektiği sorusuna gizli cevaplar yine bu kitapta ibadetlerle insanda ortaya çıkan değişiklikler gözlem ve tecrübelerle paylaşılmış örneğin mistik haller adı altında verilen bir tablo var ki hayli enteresan. “Her şey Bir’dir. Hiçbir şer gerçekte ölü değildir. Ongunluk, sevinç hissi. Paradoksallık. Mistik deneyimlerin anlatılmaz tanımlanmaz sözcüklerle ifade edilmez.” (Sh. 79) İn dile getirilmiş olması büyük bir hakikat. Yazar kitabında kamil insan modeli etrafında olması gerekenlerden ziyade olanların nasıl meydana geldiği ve bunun sonuçlarının kişide oynadığı değişime dikkat çekiyor. Üçüncü bölümde yazar yarının insanı hakkında önsezide bulunup
“gelecekteki milyonlarca yıl içerisinde insan evriminin yönü, mistik deneyime şimdiki gibi çok az bireyin sahip olması değil onun pek çok insana yayılması doğrultusunda olacaktır. Kısacası geleceğin üstün insanının mistik adam olması olanaklıdır.” (Sh.208) diyor.
Mistisizm ve Felsefe kitabı şöyle iyi ki bir kitap olsa da okusam diye bekleyenlere fırsat tanıyor.
Hayırlı okumalar.
Mistisizm ve Felsefe. Walter T. Stace