Şiir kitaplarının biyografik künyesine insanın kaç dil bildiği yazılıyor ya ölsem de gam yemem,bir şair kaç dil bilmeli erenler?
Serdar Kacır in UZAK ÜLKEME DOĞRU şiir kitabı 2014 yayınlandı ,geçen zaman şaire yeni dünyaların da kapılarını aralamış olmalı .Her şair gerçekten bir ülke hayali ile yaşar Serdar buna bir de UZAK sıfatını ilave etmiş.Ülke yüzyılın en çetrefilli meselesi mekana giydirilen deli gömleği.
Nesnel anlatımlarla başlayan şiirler tümevarımla devam ederken şair değişmeceli,yer yer de doğrudan anlatım yolları ile şiirine devam ediyor.
“Parçalanıyor suretler gölgesinde
Saatleri çalmıyor kapıda küllük
Parantez kapanmıyor bu yara çok büyük
Bu yara çok Allahım
Bir beden bize
Bize şiir ikram et
Çıkalım göğümüze” (sh.45)
Serdar ikramlara mazhar oluyor kitapta okundukça okunan şiirler var bu şiirler özlü ,doğal,içten ve sürükleyici.Kelimeleri özenle seçiyor kendi dünyasından şiire taşıdığı kelimeler şunlar;kardelen,menzil,kaftan,köle,dağ,çember.Kitabın imge dünyası bir hayli zengin örnek verecek olursam;sesin kırpılması,tek gözlü dev,geyik yüzlü gece,fırtına atları.
“Her evde
Bir isa
Gerilidir çarmıha
Yapmadadır yokuşlar ve at yolu
Haykırışlı bir tepeye doğru
Arkaik düşler arasında
Yanlızlık dolu ağacın gövdesinde
Bir kent erimededir
Bunu acıyan sular iyi bilir” (sh.65)
Serdarın şiiri işte böyle okununca anlaşılabiliyor,bilgiçlik yok,tevazü ,yer yer hikmete göndermeler, uslu bilgiye işaret eden metinler bunlar ama ses ve ahenk işte bu şiirlerde bulamadıklarım ,müzikalite yok .Bilgi ,hikmet kendi kabuğunda duruyor Serdar kelimelerdeki sesi bulmazsa şiirleri çıkmaz sokaklarda kaybolacak.
Kutluyorum!
UZAK ÜLKEME DOĞRU,SERDAR KACIR,YEDİ İKLİM YAYINLARI,2014,İSTANBUL