“Kahramanmaraşlı Şairler Yazarlar Kütüphanesi için kütüphanemi bağışlayacağım”

Konuşturan: Ali Büyükçapar

Whatsapp Görsel 2025 02 18 Saat 16.28.41 9B264C42

Kültür hayatının içinde yıllardır bulunuyorsunuz kültürel hayatın bugünü hakkında neler söylemek istersiniz?

Milleti millet yapan özelliklerin başında kültürel birikim gelir. Bu birikim aynı zamanda geçmişten alınan bir miras olmakla birlikte geleceğe de üzerine konarak devredilmesi gereken bir mirastır. Kültür aynı zamanda insanların birbirlerini daha iyi anlamaları hem kendilerine karşı hem de başkalarına karşı sorumluluk bilincini aşılar. Kendi köklerinden, kendi medeniyetinden uzaklaşan insan, tehlike sinyalleri vermeye başlayan bir insandır.

İletişim araçlarının çoğalmasıyla birlikte ulaşmamız gereken bilgi ve belgelere daha çabuk ulaşma imkânına kavuştuk. Günümüzde hemen hemen herkesin kullanmaya mecbur edildiği sosyal medya ağlarını yönetenler kimliksiz kişiliksiz bir toplum yaratmak isteyerek küresel güçlerin figüranı olmaması öncelemektedirler. Bu sorun kontrol altına alınmayıp doğru şekilde uyarlanmaz ise gelecek nesiller kimliksiz kişiliksiz bir kültürü kendinden sonra geleceklere bırakacak bu da kendi değer ve kültürel birikiminden uzak yeni nesillerin çoğalması anlamına gelecektir.    

10 yıldır bir ay bile vermeden yayın hayatını sürdürdüğünüz Hece Taşları Şiir dergisine ek olarak bir de e kitaplar yayımlamaya başladınız, dergi ve kitaplarla ne yapmak istiyorsunuz? Buna neden ihtiyaç duydunuz?

Hece Taşları Şiir dergisi Türkiye’de e dergi olarak yayın hayatına başlayan ilk dergi oldu. 10 yıldır yayın hayatına devam ediyor. Hece Taşları aynı zamanda üniversitelerin hakemli dergileri ve diğer dergilerin de e dergi olması yolunda öncülük etmiş bir dergidir. Her ay yaklaşık 10 bin okura ulaşan dergi okurlarına e kitap da gönderebilir düşüncesi ile e kitap yayınına başladık. Bu yılın başında 12 kitaplık bir seri ile e kitap yayıncılığına da başlamış olduk. Kitaplarımız www.hecetaslari.com internet sitemizden ücretsiz indirilerek okunmaktadır. Gerek dergi olsun gerekse e kitaplarımız gelecek çağın dijital çağ olacağı bilincinden hareketle böyle bir yola başvurduk. Kitaba ve dergiye şimdilik ücretsiz ulaşmanın en güzel yolunun böyle olduğuna inanıyor. Bazı dergi ve e kitapların da ayrıca ücretli olduğunu gelecekte belli bir ücret ödedikten sonra dergilere ve kitaplara ulaşım sağlanacak hatta şimdiden bunu uygulamaya alanlar bile var ama ben yaşadığım müddetçe Hece Taşları ve e kitaplarımızı ücretsiz olarak okurun hizmetine sunmaya devam edeceğim inşallah.

Kütüphanesi olan yazarlar var onların biriktirdikleri eserler zamanla kaybolup gidiyor çok zaman da bu kitaplara ulaşma imkânı olmuyor bu hususta neler söylemek istersiniz?

Her şairin, yazarın okurun kütüphanesi, evindeki eşi için bir kuma, çocukları için yer kaplayan bir eşya ve ilerde başına bela olacak gözü ile bakılan kâğıt yığınlarından ibarettir. Kütüphanesi olanlar belli bir yaşa geldiklerinde ya kitaplarını bir kütüphaneye ya da dostlarına bağışlamaları daha sağlıklı olur düşündeşindeyim.

Whatsapp Görsel 2025 02 18 Saat 16.28.41 67F16247

Kütüphaneler de yazarlar için neler sağlayabiliriz?

Kütüphaneler sadece okurların zaman zaman gidip dersleri için kaynaklara baktığı, sevdiği kitapları okudukları bir mekândan ziyade aynı zamanda okur ve yazarların da buluştuğu mekânlar olmalı. Bunun için de kütüphanelerde bu işe uygun açık ve kapalı alanlar oluşturulmalıdır.

Kütüphane – okur bağlamında Kahramanmaraşlı şairler yazarlar neler yapabilir?

Kahramanmaraşlı şairler yazarlar hem bu şehrin kültürüne değer katıp başka şehirlerde yaşayan şair ve yazarlara örneklik teşkil ettikleri tüm edebiyat camiası tarafından bilinmektedir. Şehrimizin Edebiyat Şehri olarak tanınıp bilinmesinde Kahramanmaraşlı şair yazar ve mütefekkirlerin katkılarını göz ardı edemeyiz. Kahramanmaraş birkaç yıldır Unesco’nun Edebiyat Şehri ağına dâhil olmak için yapmış olduğu etkinliklerle bunu nihayete erdirmek için çaba sarf ediyor. Bu şehrimiz için elbette gurur verici bir olaydır. Kahramanmaraş Büyükşehir belediyesi ve Kahramanmaraş Valiliği öncülüğünde il genelinde Kahramanmaraşlı Şairler ve Yazarlar Kütüphanesi kurmak için şimdiden kolları sıvamak zorundadır. Çok uzağa gitmeyelim yakın tarihte kaybettim olduğumuz, Bahaettin Karakoç, Şevket Bulut, Yaşar Alparslan ,Ahmet  Doğan İlbey gibi en önemli şair ve yazarların kütüphaneleri de kendileri ile birlikte dünyamızdan çekildiler. Yine de her şey için geç kalmış sayılmayız. Temelleri bugünden atılmaya başlayacak Kahramanmaraşlı Şairler Yazarlar Kütüphanesi için kütüphanemi bağışlayabileceğim gibi bu kütüphanenin kurulma aşamasında da elimden geleni esirgemeyeceğimi söylemek istiyorum. Burada kurulacak bu kütüphane aynı zamanda ülke genelinde başka illere de örnek teşkil edecektir. Bu kütüphane hayata geçtiğinde il genelinde ve başka şehirlerde şehrimize gezmeye gelen insanlar için ne büyük bir kazanım olduğunu zaman içinde daha iyi göreceğimize inanıyorum.      

Öğrencilerin kütüphane sevgisi ve çalışma azmini artırmak için önerileriniz nelerdir?

Kitapla tanıştırmadığımız hiçbir öğrenciye kitap okuması için tavsiyede bulunmak lafı güzaftan ibaretten öteye gitmez. Yukarıda bahsettiğim Kahramanmaraşlı Şairler Yazarlar Kütüphanesi aynı zamanda okumaya açılan bir kapı olacak ve her öğrenci hem şehrinde yaşamış şairleri yazarları yakından tanıyacak ve onların bağışlamış olduğu kitaplar arasında bir deryaya dalarak inci çıkaracaklardır. Bunun için de her okulda kütüphane olduğu gibi her okuldaki bütün öğrenciler belli periyodlarla ilçe ve il merkezindeki bu kütüphaneler bizzat gezdirilerek öğrencilerin kitap okuma alışkanlıklarına dolaylı olarak katkı sunmuş olacaklardır.   

Whatsapp Görsel 2025 02 18 Saat 16.28.40 2634Dda6

18.02.2025