Sofralarımızın vazgeçilmezleri olan üç beyaz yani un, tuz ve şeker düzenli ve gerektiği miktarlarda kullanıldığında vücudumuza hiçbir zararı yoktur. Aksine faydası bile vardır. Ama beslenme şekillerindeki değişiklikler ve bu üç beyazın gerekenden fazla kullanılması vücut fonksiyonlarında bozukluklara neden olmaktadır. Özellikle tuzun zararları konusunda sürekli uyarılar yapılmakta ve vücudumuzun günlük tuz ihtiyacının gram tuz ile karşılanabileceği açıklanmaktadır. Ancak şu an tükettiğimiz hazır gıdalar soframıza zaten tuz limitini aşmış olarak geliyor. Yani hazır çorba, makarna, ekmek, vs. tüketerek pek çok ürün ile tuz ihtiyacımızı fazlasıyla karşılamış oluyoruz. Dolayısıyla tuz ile ilgili hazır gıdalardan ve yemeklerde aşırı tuz kullanımından kaçınmamız gerekiyor.
Bebek ve çocuklarda tuz tüketiminin ilerleyen yaşlarda yaratabileceği sorunlara dikkat çeken Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, hazır gıdalardaki yüksek tuz oranının, çocukların sağlığını tehdit ettiğinin altını çizerek "Yemek esnasında fazla tuz tüketimi dolaylı olarak meşrubata yöneltiyor. Çocuklar ne kadar fazla tuzlu gıda tüketirse o kadar çok meşrubat, dolayısıyla şeker alıyor. Bu nedenle aynı anda gereğinden fazla tuz ve şeker tüketen çocuklar şişmanlık tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor" ifadelerini kullanıyor. Fazla tuz tüketiminin sonraki yaşlarda yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, obezite ve böbrek hastalıklarına neden olduğunu hatırlatan Erk, hayat boyu sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. ‘4-6 yaş grubundaki çocukların tüketmesi gereken tuz miktarı, günde 3 gramı aşmamalı. 4 yaşına kadarki çocuklarda ise bu miktar daha az olmalıyken, sağlıklı bir yetişkinin günde en fazla alması gereken tuz miktarı ise 6 gramı, bir diğer ifadeyle kabaca bir çay kaşığını aşmamalı.’şeklinde öneride bulunuyor.
Türkiye’de Tuz Tüketimi Türkiye’de Ankara, İstanbul, İzmir ve Konya’da yapılan çalışma sonuçlarına göre kişi başına tuz tüketimi oldukça yüksektir. Erkeklerde günlük tuz tüketimi 15,72 gram, kadınlarda 14.02 gramdır. • Kırsal kesimde günde kişi başı tüketim 15,96 gram, kentsel kesimde 14,50 gramdır.
Türkiye'de tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği değerin yaklaşık 3 katı kadar olduğu açıklandı. Yapılan araştırmalar Türkiye'de kişi başına ortalama 15 gram tuz tüketimi olduğunu ortaya koydu. Bu rakam Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük tuz tüketimi için önerdiği 5 gramın üç katı. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden oluyor. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörünü oluşturuyor.
Beslenme uzmanlarının tuz tüketimini azaltmak için önerileri:
• Yemeklerin tadına bakmadan tuz ilave etmeyin. • Eğer dışarıda yemek yiyorsanız tuzsuz tercih edin. • Tuzlu, hazır besinleri tercih etmeyin. Onların yerine 'tuzsuz' veya 'tuzu azaltılmış yiyecekleri tercih edin. • Yemeklerinizde tuz kullanmayın. Tuz yerine baharat kullanarak yemeğin lezzetini artırabilirsiniz. • Masada tuz bulundurmayın. • Taze gıdaları tercih edin. Salamura yapılmış yiyeceklerden uzak durun. • Zeytin, turşu, hardal, soya sosu gibi gıdaların tuz oranı çok yüksektir. Bu nedenle bu besinleri dikkatli tüketin. • Sebze ve meyveler tuz içeriği yönünden düşük besinlerdir. Bu nedenle günlük beslenmenizde sebze ve meyve tüketiminizi artırın. • Bol su için. Eğer maden suyu tercih edecekseniz etiketindeki sodyum oranına dikkat edin.