Kitapları farklı yollardan ediniriz bunlar süprizdir. Kitaplığımızı giren onlarca kitabın ayrı hikayesi var. Şu kitap bu kitap demeden göz ucuyla baktığımızda hangi sesleri duyarız bilirsiniz.

Yedi İklim dergisinin armağanı olarak gönderilen Eyup Taşcı’ının Araftan Aşka kitabı da özel kitaplardan çünkü armağan olarak takdim edilmiş. Sayfalarını hemen okuyup incelerken kitabın sonuna geldiği gördüm. Seri olarak okumalar yaptığım vakidir ama bu kitap hemen bitmemeliydi diye düşünerek tekrar başa döndüm.

Eyup Taşçı 1983 İzmir doğumlu ilahiyat tahsili yapan bir şair. 2004 yılında ilahiyatı bitirip hayata atıldığını biyografisinden okuyoruz. Kitaptan edindiğim ilk intiba yazılan şiirlerin kadim geleneğin kaynaklarından geldiğine dair. Kitabı Mukaddes metinlerini gördüm Upanişatları aradım ama onlar belki başka şiirlere konu olmuştur diye düşündüm.

Metafizik tahsil Türk şiirinin ana damarı olmalı çünkü bu kültürel birikim modern dünyaya farklı bakış açıları sunabilecek nitelikte. Hayata savrulmayı bilimler üzerinden öğrenmek isteyenlere ilahiyat mezunlarının hatıralarını okumayı salık veririm çünkü konusunu ayrı bir denemeye bırakıp kitaba dönmek istiyorum.

İçindekilerle bizi selamlayan kitap da kapılar var nasıl mı şöyle: Kudüs kapı, Babil kapı, Küçük Ayasofya kapı, Kapı gök. Bu kapılar bölüm başlıkları ve her bölümün içinde şiir adları olarak farklı başlıkları görmek kitabın niteliği hakkında bilgi de veriyor. Mavi Kelebek Mesnevisi, Ayanı Sabite, Maria Magdelana, Begonvil, Küll, Pera, Bazilika, Simara, Türbedar, Firar adları şiirlere isim olmuş.

Konumuz kitap olunca haliyle estetik alanının içine girer. Estetik mantığın aksine açık ve seçik olmayan bilgiyi duyusal alana ilişkin bilgiyi konu alır. Yalnız, söz konusu alanda meydana gelen bütün bilgiyi değil , o alanda oluşan güzellik fenomeninin bilgisini ortaya koymaya çalışır. Güzel olgusu hakkında burada bir düşünüre yer vereceğim İbn Sina’ya göre düzen , kompozisyon ve simetriye sahip olan her şey ; birlik, itidal ve ittifak kriterlerine sahip olma bakımından güzel nitelemesini hak eder. İslam düşüncesinde güzellik ;doğruluk ve iyilikle özdeştir diyelim de kitaba geçelim.

Kitap dinler tarihinin ana metinlerine değinerek okura farklı kitapları okuması yönünde rehberlik etmekte dahası şiirlerde geçen kelimeler içinde sözlük okumayı salık vermektedir. Kitapta geçen kelimeler için lügat bilgisi elzem.

Gittikçe kaygı dolu bir alana doğru giden şiirimiz için Eyup Taşcı ının şiiri umuda kapı aralamakta okurken bizleri varlık, bilgi ve ahlak alanlarına doğru sevk etmektedir.

“ Karanlık bir mavisin şimdi sana bakınca

  Parmağımda üç dikiş izi kalmış yara

   Mavi bir kelebek anısına” (sh.13) İşte böyle başlıyor bu kitap sayfaları çevirdikçe naif, duru ve kırılgan dizeler de buluyoruz.

    Kitap Çıra Yayınlarından okura ulaştırılmış bunu da okurlara duyuralım.