Yaz tatilinin sona ermesiyle eğitimciler yuvalarına kavuşuyorlar. 1 Eylül’de öğretmenler odasında 2015-2016 eğitim- öğretim yılı maratonu başlıyor. Son anda bir değişiklik olmadığı takdirde seminerler 1 Eylül -11 Eylül arasında olacak.

Ülkemizde 2 milyon 805 bin civarında kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu memur var. Bunun 850 bin 960 ‘ı öğretmen… Bu memurlarımızın üçte birinin eğitimci olduğunu gösteriyor.

İki aylık yaz tatilinden sonra öğretmenlerimiz için ders zili çalıyor. Ben oldum olası iki aylık tatili uzun buluyorum. Gerçekten bir öğretmen olarak 60 günlük tatilden sorma okula uyum sağlamakta sorunlar yaşıyoruz. Aynı psikoloji öğrenciler için de geçerli. Ortalama üç aylık tatilden dönen öğrencilerin eğitim-öğretim ortamına alışmaları da Kasım ayını buluyor. Yıllardır edindiğim tecrübelerden on birinci aya kadar öğrencilere okul kuralları ve derslere uyum sürecinde sıkıntılar yaşadığımızı her eğitim-öğretim yılı başında hissediyoruz. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selahattin Turan onlardan biri. Turan, dünyada en çok tatil yapan eğitim sistemine sahip ülkenin Türkiye olduğunu ve yaz tatilinin mutlaka kısaltılması gerektiğini savunuyor. "Dönem içinde iki ayrı 15 tatil olabilir ama üç ay süren yaz tatili mutlaka kısaltılmalı. Uzun tatil süreci çocukların öğrendiklerini unutmalarına, okuldan soğumalarına neden oluyor" demişti. Ancak uzmanlar, "Eğer bu tatil olmazsa çocuklarda okul fobisi daha da artar; okula gitmek istemezler ve mutsuz olurlar" görüşünü savundu. Türkiye'de bir öğretim yılı 180 iş günüdür. Uluslararası örnekler incelendiğinde 180 iş gününün öğretim süresi göreceli olarak daha az olan ülkeler arasında yer aldığı görülüyor. Bu rakam Japonya'da 243, Almanya'da 220 ve Güney Kore'de 220 gün.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı: Yarıyıl tatilinden 3-4 ay sonra bir sömestri tatili daha olması lazım. Yani 4 ayda bir değil de 3 ayda bir, 2 hafta sömestri tatili olması gerekir. Yani 9 aylık bir eğitimin olması gerektiği kanısındayım. Yaz tatili, şu an çok uzun bir tatil. Bu yaz tatili eskiden kalma, tarım toplumunda uygulanan bir sistem ama şu an toplumumuzun çoğu, yüzde 70'i şehirli. Belki belli bölgeler için uygulanmakta olan tatil uygulanabilir ama bu tatil Türkiye'nin yüzde 70'i için en azından uygun değil. Çocuklar eylül ayının başından itibaren havaların çok ılıman olduğu bir dönemde hemen eğitime başlayıp 3 ay sonra 1-2 haftalık sömestri tatili yapmalı. Sonra tekrar 3 aylık bir eğitimden sonra yine 1-2 haftalık sömestri tatili, ondan sonra da yaz tatili yapılmalı. Böyle düşündüğünüz zaman zaten yaz tatili kendiliğinden 1,5 aya düşecek."

Seminerler ve uzun yaz tatilinde eğitimciler olarak da neler yapabiliriz diye bazen öz eleştiri yapma gereği hissediyorum. Öğretmenler olarak da kendimizi geliştirmek ve farklı şeyler üretmek için programlar yapılmasını gerekli buluyorum. Seminer çalışmalarının okullarda ve konferans salonlarından ayrı olarak farklı yerlerde de değerlendirilmesinin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Bunu çeşitli etkinliklerle yapabiliriz: Bir program çerçevesinde gezerek-görerek yapılacak aktiviteler olumlu sonuçlar doğuracaktır. İlimizin ve komşu illerin tarihi ve doğal güzelliklerini görmek için çeşitli geziler öğretmenlerimize yeni heyecan katacağına inanıyorum. Böylelikle tarihi ve doğal güzelliklerimizi inceleme, öğretmenlerimizin bilgilerini yenileyecektir. Çeşitli okulların bir araya geleceği piknik gezileri ile seminer çalışmalarını daha renkli hale getirebiliriz. Yaz tatilinde de eğitimcilere yönelik ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek için kültürel gezi faaliyetleri düzenlenebilir. Öğrenciler tatilde olduğundan konaklama için devlet yurtları kullanılabilir. Çeşitli okullardan gelen öğretmenlerin bir araya gelmesi ile yapılacak bilgi alışverişi eğitim-öğretim alanında yeni ufuklar açacaktır.

2015-2016 Eğitim- Öğretim yılının eğitim camiasına ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.