Kahvehane ve kıraathane sözcükleri; günümüzde eş anlamlı olarak görülse de aralarında önemli bir fark vardır. Kıraat Arapça`da “okumak” anlamına gelir. Hane ise yer, mekan demektir ve Farsça kökenli bir kelimedir. Bu iki sözcüğün bileşimi olan kıraathane “okuma yeri” anlamına gelir.
Oysa günümüzde kıraathane denilince akla okey ve kağıt oyunlarının oynandığı, oldukça gürültülü, sigara dumanından göz gözü görmeyen mekanlar akla gelmektedir. Kıraathaneler kahvehaneye dönüşmüştür.
Kahramanmaraş kendisini şiirin edebiyatın başkenti olarak sunmaktadır. Bağrından çıkan onlarca güzel adamlarla da bunu ispatlamıştır. Şiir, edebiyat Kahramanmaraş’a yakışmaktadır. Kahvehaneleri yeniden kıraathaneye çevirmek gerekirse şüphesiz buna önderlik edecek ilk şehir Kahramanmaraş’tır. Bunun ilk örneklerini görmekte beni oldukça mutlu etti.
Bizi mutlu eden yer, Cafe, Kafe gibi söylemler ile anılan, hizmet ve görsel anlamda batıyı andıran buluşma noktalarından farklı, kahvehane gibi sigara dumanı, okey gürültüleri, paralı ve parasız kağıt oyunlarının oynandığı mekanlardan farklı,
Her türlü kitap, dergi ve gazetenin baş ucunuzda olduğu, seviyeli, kültürel ve sanatsal insanların bir araya geldiği, siyaset sanat ve edebiyat konuşulduğu bir mekan Demlik Çay Evi. Kış aylarında dahi üşümeden oturabileceğiniz ısıtma sisteminin oluşturulduğu, üst katında her türlü edebi toplantıların yapılabildiği şark köşesi, Cumartesi akşamları düzenlenen sazlı sözlü ve şiirli geceler ile tespitlerime göre Kahramanmaraş’ta ilk olma özelliğini taşıyor.Kısacası bizden bir yer Demlik Çay Evi.
Edebiyatın sanatın içinde bir fert olarak, bu tür mekanları görmek, kendisi gibi düşünen, hayata biraz da şiir olarak bakan, öykü olarak okuyan, roman olarak yazan insanları bir arada görmek bizleri mutlu ediyor.
Umarız tüm kahvehanelere adı kıraathane olup kumarhane olarak faaliyet gösteren mekanlara bu tür yerler örnek teşkil eder. Bir değişim ve dönüşümün başlangıcı olur. Sanatın şiirin edebiyatın aylık yada yıllık buluşmalarını günlük buluşmalara çevirir.
Biz sanatseverler olarak, insanları kahvehanelerden toplayıp, gerçek bir kıraat hanede toplamak anlamında böyle bir tesisi ilimize kazandıran sevgili Fatin Rüştü KAYIRAN’a teşekkür ediyoruz.