Bu hafta biraz gündem dışına çıkalım dedik. Sosyal medyadan bana ulaşan bir okurumun sıkıntıları ile arz ve taleplerini dinleyince, bu hafta hem ülkemizin hem de ilimizin gündeminden biraz uzaklaşalım istedik.

Okurumuzun arzı şekilde;

Daha önceki yıllarda olduğu gibi, 2013 yılında da, ortaokuldan sonra ideallerindeki mesleğe ilk adım olan Sağlık Meslek Lisesi Hemşirelik bölümüne kayıt olur. Hemşirelik şevk ve arzusu ile okurken, 18 Ocak 2014 yılında çıkan bir yasa ile Hemşire unvanı ile mezun olma hakları elinden alınır. Artık “Hemşire Yardımcısı” olarak mezun olabileceklerdir.

Okurumuzun anlattıklarını kendi çabamız ile araştırıp irdeledik. Konu aynen anlattığı şekildeydi. Dahası da vardı. 2014 yılına kadar, Sağlık Meslek Lisesinden mezun olan öğrenciler ve hemşire unvanıyla KPSS'de yeterli puan alarak veya hemşire olabilmekteydi ve ön lisans veya lisans düzeyinde lik veya hemşirelik bölümü okuma zorunluluğu yoktu. Ancak 18 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren düzenleme ile sağlık melek lisesi öğrencilerinin veya hemşire kadrosuna atanma durumları ortadan kaldırıldı. Yapılan değişiklikle beraber Ebe ve Hemşire Unvanlarının yerini, Ebe Yardımcısı ve Hemşire Yardımcısı Unvanları almış.

2018 yılında ilk mezunlarını veren Sağlık Meslek Lisesi Ebe-Hemşire Yardımcıları, KPSS sınavına girerek 'nın Kadrolu(4A) ve Sözleşmeli(4B) alımlarını beklerken, KPSS 2018/5 ve KPSS 2019/4 Sözleşmeli Personel alımlarında Ebe ve Hemşire Yardımcısı Unvanlarının yer almamış.2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulamasının kaldırılmasıyla beraber diğer lise öğrencilerine karşı bir sıfır, hatta çok sıfır geriden başlamak zorunda kalıyorlar.

Bu uygulama uzun süredir çokça duyduğumuz EYT mağdurları ile benzer özellikler taşıyor. EYT, yani emeklilikte yaşa takılanlar. Hani onlarda çalışma hayatına başlayınca 25 yıl çalışıp emekli olabilecekken, devletin tek taraflı almış olduğu karar ve çıkarmış olduğu kanunla bir on yıl daha çalışmak zorunda kalan insanlar. Her iki olayda da yola koyulan yolcuya, “ben vazgeçtim, sen şu kadar daha yol gideceksin” diktesinin tek taraflı dayatması mevcut. Tabi bu genç ve çocuksu mağdurlarımızın EYT’liler kadar sesinin çıkması mümkün değil.

İşin birde pratikte uygulanmasında soru işaretleri var. Yani sıvacının yardımcısı olur. Boyacının yardımcısı olur. Teknisyenin yardımcısı olur da, hemşirenin yardımcısı nasıl olur, bu da ayrı bir soru işareti. Doktor yardımcısı diye bir unvan yok. Doktor yardımcısı zaten hemşireler. Sağlık Memuru yardımcısı yok. ATT yardımcısı yok. Ama hemşire ve ebe yardımcısı var.

Yok. Olmaz. Hemşire ve ebe yardımcısı olmaz. Sağlık bakanlığının bu unvanları acilen kaldırması, yada eğitim, sosyal haklar ve kadro olarak acil düzenleme yapması gerekir. 2013 yılında “Hemşire” adayı olarak aldığı öğrencilere de kaybedilmiş hakları geri verilmelidir.