Sert geçen bir kış ayının ardından, güneş ufak ufak sıcak yüzünü göstermeye başladı. Evet Mart ayını da bitiriyoruz. Önümüz bahar. İnsanın ruhunu okşayan, yaşama sevinci veren, psikolojisini olumlu yönde etkileyen sıcak günler bizleri bekliyor.
Baharın gelişi pek çok ülkede bayram coşkusu ile kutlanıyor. Bahar, şenlikler ile karşılanıyor.
Nevruz kelime anlamı olarak "yeni gün/günışığı" dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılmaktadır 21 Mart, baharın ilk günü olarak kabul edilen ve birçok kültür tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan geleneksel bir bayram.. Nevruz günü kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun oluştuğu gündür ve Güneş, ekvatora dik açı ile gelir.Böylece gece ve gündüz eşitlenir, hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına gelir.
Orta Asya'da Nevruz bayramlarında geleneksel olarak pişirilen sümelek buğdaydan yapılan bir çeşit tatlıdır.
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır. Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.
Evet bu kadar teknik bilgi sanırım yeterli.
Peki Nevruz deyince sizin aklınıza ne geliyor? Özünde bu kadar güzellikler olan, doğanın uyanışını simgeleyen bu Nevruz kelimesi hafızamızda neleri çağrıştırıyor?
Maalesef bu kelimeye çokta iyi anlamlar yükleyemiyoruz. Aklımızda PKK terör örgütünün her yıl bu tarihte yaptığı eylemler, masum Kürt halkını sokağa daveti, bilahare provoke eylemleri ile hatırlıyoruz. Terör örgütünün bayramı gibi hafızamızda yerini almış. Oysa yukarda açıkladığımız gibi bu bayram ne Kürtlere, ne Türklere, ne Anadolu’ya has bir bayram. Baharı kutlama, karşılama merasimi. Nevruz pek çok Türki Cumhuriyetlerde, Kazakistan’da, İran’da da bayram olarak kutlanan bir gün.
Ancak unutulmamalı ki Nevruz, öncelikle Türklerin Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder.
veya , yeniden dirilişini anlatan binlerce yıllık bir ürünü. Ergenekon ise, bu destanda rivayet edilen yere verilen addır. Ergenekon, aslında Türkler için dır; çünkü ulusumuzun yeniden ortaya çıktığı bir dönüm noktasıdır.
Bir zamanlar maalesef terör örgütü ile bağdaştırılan Ergenekon kavramı gibi, eli kanlı terör örgütü PKK nın sahiplenmeye çalıştığı Nevruz kavramını, hiç kimsenin kirletmesine izin vermemeli. Hiç kimsenin tekeline bırakmamalı. Çünkü Nevroz öz be öz Türk Milletinin ve alt kimliklerinin bayramıdır. Nevruz ve Ergenekon Türk özünde, Türk benliğindedir. Öz değerlerimize hitap eden kavramlarımızın kirletilmesine izin verilmemelidir.