Seçimlere sayılı günler kala 6'lı Masa seçim beyannamesi özelliğini taşıyan Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni açıkladı. 6 liderin imzasını taşıyan ve 9 ana başlık altında toplanan metinde 12 vaat dikkat çekti. İşte en çok konuşulan vaatler.
1-Cumhurbaşkanlığına tahsisli yalı ve saraylar halkın kullanımına açılacak. Cumhurbaşkanlığı'na ait bazı uçaklar satılacak.
2-Yolsuzluktan elde edilen ve yurt dışına kaçırılan gelirler ülkeye getirilecek, bu çerçevede 'Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi kurulacak.
3-Seçim barajı yüzde 3'e düşürülecek
4-Turkiye varlık fonu kapatılacak
5-Kanal İstanbul projesi iptal edilecek, Atatürk Havalimanı yeniden açılacak.
6-Yerel yönetimlere atanan kayyumlar gidecek.
7-Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan, finans ofisi, insan kaynakları ofisi vb ofisler kapatılacak.
8-İstanbul'a taşınmaya hazırlanan Merkez Bankası, tüm ofisleri ile Ankara'ya dönecek.
9-Kur korumalı mevduat hesabına son verilecek
10-Usulsüzlük ve yolsuzluk tespit edilen Kamu-Özel İşbirliği projeleri için varsa kamuyu zarara uğratan yüklenici şirketler, bunların ortakları ve sorumlu şahıslarla ilgili yasal işlemleri başlatılacak ve oluşan zararların ilgililerinden tahsili sağlanacak.
11-Kimse birden fazla maaş almayacak. Mülakat son bulacak.
12-YÖK kaldırılacak, üniversiteler kendi yönetimini kendi seçecek, denetimi kendi öğretim üyeleri yapacak.
Muhtemelen bu on iki maddenin büyük çoğunluğu halk nezdinde kabul ve takdir görecektir. Hele birde direk halkın cebine hitap eden vaatler var ki hayali bile güzel. Çiftçiye mazotu yüzde elli indirimli verilmesi, yine çiftçiden elektrik faturası desteği, gübre tohum destekleri . Emeklilerin maaşlarının asgari ücret seviyesine çekilmesi, öğrencilere bedava yemek verilmesi.
Ekonomik vaatler bir yana hukuk, adalet ve yolsuzluk konularındaki vaadler aslında çok daha değerli ya neyse!
Tamam tüm bunlar güzel, kaleme alınması, 6 Parti'nin ülkeyi nasıl ve hangi hedefler doğrultusunda yöneteceklerini deklare etmeleri çok değerli. Ancak benim dikkatimi çeken bir eksiklik sizin de dikkatinizi çekti mi bilmem.
Dış politikada nasıl bir yol izlenecek? Yerli ve milli projeler nasıl ne şekilde devam edecek?
Libya politikası nasıl olacak, Avrupa ile iyi ilişkiler adına doğalgaz arama gemilerimiz limana mi çekilecek, Sayın Kılıçdaroğlu’nun deyimi ile “Ne işimiz var Libya’da” mı diyeceğiz. Suriye politikamız ne olacak? Gerektiği yerde yeni operasyonlar yapmak için izahat mı alacağız?
Rusya Ukrayna savaşındaki takdir gören duruşumuz devam edecek mi?
Karadeniz’deki milli imkanlarımız ile sürdürdüğümüz gaz arama çalışmalarımız son sürat devam edecek mi?
Ülke sınırları içinde PKK ya nefes aldırmayan İHA SİHA, yerli ve milli projelerimiz aynı kararlılık ve hassasiyetle devam edecek mi? Yoksa sayın Babacan bu projelere “dokunacak” mi?
Velev ki dışardan HDP’nin desteği ile 6 masa başarılı oldu. PKK’nin siyasi uzantısı olan HDP ye bunun karşılığında ne tür primler verilecek?
Genel olarak burada mevcut iktidara en ağır eleştirileri getirdiğimizi takipçilerimiz bilir. Ancak ülke geleceği, dış politika ve iç güvenlik açısından hasıl olan tereddütler var.
Bu tereddütlerin net bir şekilde giderilmesi, dış politika duruşunun da 12, gerekirse bin on iki defa deklare edilmesi gerekir.