(Büyük Destan’ınYüzüncüYılında, DestanYazanların Hikayesi)
14 Ocak 2015 günü saat 20.00 de T.R.T. de seyircisiyle buluşan dizi “SEDDÜLBAHİR 32 SAAT” bu toplumun yüreğinde destanlaşan Çanakkale savaşlarını ve şehitlerini bu dizi ile yeniden yadettik.
Toplumun değerleriyle alay eden diğer kanallara da bir bakıma ders olmuştur, çünkü bu toplumun ruhunda her zaman için gerçek değerler saklıdır ve toplum değerlerine saygı gösteren kuruma da vefasını gösterir ve izleyeceği diziyide zaten seçer.
Rating uğruna bu toplumun inançlarıyla gelenekleriyle resmen dalga geçiyorlar.. Toplum olarak utanmanın edebin yücelttiği bir kültüre sahiptik, utanç ve edep bir saygı ifadesiydi. Bu yüzden halk arasında hicap kelimesi sık sık kullanılır, aile içinde çocuğa iş öğretmeden önce adap öğretilirdi. Yani önce adap, sonra ilim düşüncesi hâkimdi.
Burada aklıma T.Roosvelt’in bir sözü aklıma geliyor; ”Eğer bir insanı akıl yönünden eğitipte, ahlak yönünden eğitmiyorsanız, toplumun başına yalnızca bir bela yetiştiriyorsunuz demektir.”
Televizyonun siyah beyaz olduğu veya renkliye yeni geçilen yıllarda T.R.T kanallarında H. Arif Bey, Osmancık (Kuruluş) 4.Murat, Aliş ile Zeynep, Küçük Ağa Bir Adam Yaratmak Denizin Kanı (Yönetmen Yücel Çakmaklı) nın dizileri ve N. Fazılın eseri Reis Bey i anımsadım.
Burada aklıma T.Roosvelt’in bir sözü aklıma geliyor; ”Eğer bir insanı akıl yönünden eğitipte, ahlak yönünden eğitmiyorsanız, toplumun başına yalnızca bir bela yetiştiriyorsunuz demektir.”
Televizyonun siyah beyaz olduğu veya renkliye yeni geçilen yıllarda T.R.T kanallarında H. Arif Bey, Osmancık (Kuruluş) 4.Murat, Aliş ile Zeynep, Küçük Ağa Bir Adam Yaratmak Denizin Kanı (Yönetmen Yücel Çakmaklı) nın dizileri ve N. Fazılın eseri Reis Bey i anımsadım.
Bu duyguların ardından,dizinin içeriğine ve teknik çalışmanın ayrıntılarına biraz değinelim; Yapımcı Ahmet Okur Bey ile tanışmamız 94'lü yıllara dayanır, çok değerli dostum ulusal bir kanal da Anadolu insanı’nın yüreğindeki sese kulak veren belgeseller çekiyordu, iki usta isim Yapımcı Ahmet Okur ve Yönetmen Yasin Uslu bu dizi ilede sinemacılık tekniğini ve dilini konuşturmuşlardır.
İyi kötü sinemanın içinden geldiğim içi filmi iki yönlü izlerim; birinci sırada seyirci gibi, ikincisi teknik yönleriyle izlerim. Seyirciyi ekrana bağlaması konunun iyi seçilmesini gösteriyor.
Teknik anlamda gerek kurgu, gerekse efektler çok iyiydi kutluyorum tüm ekibi. 4 bölümlük dizi olarak tasarlanan ve gerek oyuncu kadrosuyla, gerekse prodüksiyonuyla iddialı bir dizi olacağa benziyor. Çanakkale savaşlarında Seddülbahir cephesindeki ilk 32 saatlik mücadeleyi anlatıyor. İbrahim Çelikkol, Murat Ünalmış, UğurGüneş, Dolunay Soysert, İlker Aksum, Gülsüm Ali İlhan, Deniz Celiloğlu, Timur Ölkebaş, Ahmet Mekin ve Okan Yalabık gibi birçok ünlü oyuncunun rol aldığı dizinin yapımını Okur film üstleniyor.
Çanakkale’de 5 ayrı lokasyonda kurulan film setinde çoks ayıda figuran görev almış olup 750 adet kostüm dikildi, 750 adet silah ve 16 adet top özenle yapılmıştır. Tabya ve siperlerin yeniden tasarlandığı yapım süreci yaklaşık 8 ay sürdü, çekimleri ise 4 ay da tamamlandı.
Senaryosunu Funda Çetin’in yazdığı “Seddülbahir 32 saat” dizisinin müzikleri ise Yıldıray Gürgen imzasını taşıyor.
TARİHTE SEDDÜLBAHİR DİRENİŞİ:
Çanakkale kara savaşlarının başladığı ilk günolan 25 Nisan sabahı, Binbaşı Mahmut Sabri komutasındaki 1.320 kişilik Mehmetçik kendisinden kat be kat üstün düşman birliklerine karşı 32 saat hiçbir yardım ve destek almadan direndi. Seddülbahir’de ve düşmanın ilerlemesini durdurdu
Çanakkale kara savaşlarının başladığı 25 Nisan 1915 sabahı 04.30 sularında, Britanya 29. Tümeni, Fransa 1. Tümeni, Britanya Kraliyet Deniz Tümeninden oluşan 45.000 kişilik müttefik askeri gücü, Seddülbahir sahillerine çıkarma harekatına giriştiler. Seddülbahir cephesi ana çıkarma bölgesi olarak seçilmişti ve beş ayrı koyda çıkarma yapıldı. 9. Tümen’e bağlı 26. Alay’ın 3. Taburu, ana çıkarmanın yapıldığı başta Tekke ve Ertuğrul koyları olmak üzere beş ayrı koyu savunmakla görevliydi.
Binbaşı Mahmut Sabri komutasında, 3. Tabura bağlı 10,11 ve 12. Bölükler ile 9. Tümenin istihkâm bölüğünden oluşan 100’ü silahsız 1320 asker vardı. Binbaşı Mahmut Sabri ve komutasındaki askerlerin, donanmanın top ateşi desteğini de alan tam teçhizatlı müttefik kuvvetlere karşı 32 saat direnişleri sonundaki kayıpları; biri şehit ikisi ağır yaralı 3 yüzbaşı, biri şehit ikisi ağır yaralı 3 teğmen ve 630 askerdir.
25 ve 26 Nisan günlerini kapsayan bu 32 saatlik direniş karşısında çok büyük zayiat veren İngiliz kuvvetleri hedefleri olan Alçıtepe’yi ele geçirememişlerdir. 28 Nisandaki 1. Kirte Muharebesinde de mevcudunun kalan kısımını büyük ölçüde şehit veren Binbaşı Mahmut Sabri komutasındaki askerlerimiz, Kirte’nin güneyindeki Yassıtepe hattında müttefik kuvvetleri durdurmuş ve bu sınır, 8-9 Ocak 1916 gecesi, Seddülbahir’deki son müttefik birliğinin de geri çekilmesine kadar korunmuştur. “Çanakkale Geçilmez” özdeyişini tarihe, "Çanakkale Geçilmez" övüncünü ulusuna armağan eden Çanakkale’nin tüm eşsiz kahramanlarını, minnet ve şükranla anıyoruz.
İşte “Seddülbahir 32 saat” dizisi bu kahramanların hikayesini anlatıyor.
Yapımcı Ahmet Okur ve Yönetmen Yasin Uslu’yu ve tüm ekibi kutluyorum .
İyi seyirler, hoşça kalın!