Bu günlerde şairler şehrinde kitabın kalbi atıyor , güzel bir fuar etkinliği şehre hoş bir hareketlilik getirdi. Kitap severlerin beklediği Uluslararası 5. Kitap ve Kültür Fuarı kapılarını kitap severlere , yazar ve yayınevlerine bir kez daha açtı. Acizane bendeniz de –Masal Şehrinin Kayıp Aşkları (roman ) , Elfida (roman) , Yeniden Başlamak (öykü) kitaplarımla fuardayım. Gerçek manada okurların yazarla , yazarın okurla kucaklaştığı yegane yerlerdir fuarlar. Okurun az olduğu bu ülkede beklentimiz şu ki; fuarlar belki okumayan insanlar üzerinde olumlu bir etki yaratır da okuma oranı yükselir. Neden böyle diyorum ; bazen kitap kurtlarının yanında fuara gelen bir okumaz herhalde oradaki heyecandan bir nebze de olsa etkilenir. Anneler babalar görüyorum, okumadıkları her hallerinden belli, lakin ellerinden tuttukları çocukları ile fuar gezmekteler. Bu da güzel , çocukları etkilenir belki iyi bir okur olur. İnsanlara okumak sanki gereksiz bir yük gibi geliyor. Okumaya vakit harcamaktansa ; tv izlemeyi, boş beleş vakit geçireceği eğlence mekanlarında olmayı tercih ediyorlar, sonra da “ Ah boş vaktim yok okumaya.” diyorlar. Zaten boş vakitte okunmaz , okumaya vakit ayrılır. Yeme içme gibi bir ihtiyaçtır okumayı sevene , keşfedene okumak.Öyle de olmalıdır nitekim. Geri kalmanın sebebi , işte o vakit ayrılamamanın sonucudur.
Bu yılki fuar biraz daha sönük geçiyor ne yazık ki. Muhtemel ekonomik kriz söylentileri insanların para harcamak konusunda biraz daha ihtiyatli olmasına sebep oldu. Ayrıca kitaplar çok pahalıya satılıyor. Fuar ortamının aşırı sıcak ve havalandırmanın yetersiz kalması, insanların fuar alanında fazla vakit geçirmek istememeleri de bence büyük etken. Daha önceki fuar tarihleri daha serin aylarda yapıldığından bu beklenmedik bir durum olabilir mi diye düşünüyorum. Serin havada da yapılsa zaman zaman umulmayan kalabalık olması, havalandırmanın yetersiz kalmasına sebep oluyordu, önceki fuar tecrübelerimden bunu söyleyebilirim. Hamama dönen fuar alanında akşama kadar kalmak zorunda olan yazar ve yayınevi çalışanlarının geçtiğimiz Pazar isyan etmesi sonucu, tavana yakın yan taraflardan biraz açıldı. Organizasyonu yapan firmanın bunlara dikkat etmesi, her şartı göz önünde bulundurarak sıkıntıları çözmesi gerekirdi. Geçen yıl bizzat kendim yetkililere aydınlanma için bırakılan sabit camların açılır kapanır yapılarak sorunun çözüleceğini söylemiştim. Bu yıl yine aynısını izah ettim, umarım seneye bu sorun çözülür de rahat bir nefes alınır.
Kahramanmaraş fuarı benim gözümde Tüyap’tan sonra gelen Anadolu’ nun en büyük fuarı. Başka şehirlerde de fuarlara katılan bir yazar olarak elbette bununla gurur duyuyorum. Eksiklikler mutlaka olacak . Bir anket yapılıp , anketin sonuçları gale alınarak değerlendirilip, eksikler giderildiğinde sorunlarda çözülmüş olur. Rahatsız edici görüntülerden biri de; gelen tanınmış yazarların girişlerde imzaya alınması ve girişlerin izdihama dönüşmesi . Bunun için daha uygun yerler ayrılabilir diye düşünüyorum. Yine söylüyorum, organizasyon firması her şartı göz önünde bulundurup , sorunları anketlerle destekleyip, bir dahakine aynı şeyi yaşatmamalı.
Şairler kenti olarak şanına yakışır güzel bir fuara sahibiz. Yayınevlerinin gelmek için çokça talepte bulunmasının sebebi , fuarda standlardan para alınmaması, yazar ve yayınevlerinin yol ve konaklama masraflarının karşılanması ki bu da en lüks şartlarda yapılmakta,talebin artmasına sebep olmaktadır. Hiçbir fuarda bu uygulamanın yapılmadığını biliyorum. Daha da büyüğü , daha da güzeli olmasını temenni ederiz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü umut verici çalışmalar yapıyor , tebrik ediyoruz.
Nice güzel fuarlara …