Maraş harbinin bu öksüz ve yetim binasının yerinde bu gün yeller esiyor. Kapılıçarşının hemen yanı başında yer alan bu gün SAATCILAR pasajı olarak bilinen mekanda yerinde olması gereken Mevlevihane nerede?
Önce ilmi ve tarihi bilgiler verelim.
Hazreti Mevlanaya nisbetle anılan Mevlevilik; insanın özünü açığa çıkaran ve irfana ulaştıran bir hayat tarzı ve aynı zamanda asırlardır dünyayı etkileyen bir kültür hareketidir. Mevlevi tarihçisi SAKIP DEDE ye göre Mevlevilik; sema, safa, vecd ve hal gibi kendi adap ve erkanının yanında aşk ve cezbe temelli bir gönül hareketidir. Maraş Mevlevihanesinin Dulkadiroğlu beyliğine kadar varan bir tarihi vardır bu da 410 yıllık bir süreyi kapsar.03.02.1882 de ki büyük Maraş yangınında Mevlevihane etkilenmiş daha sonra bu günkü SAATCILAR pasajında yeniden bina edilmiştir. Son dönem de Mevlevihane da Postnişin olarak Gaffar Baba ile Mehmet Selim Dede’yi görmekteyiz. Maraş harbinden sonra Şeyh Selim Dede 16.03.1925 de vefat etmiştir. Prf.Dr.İlyas Gökhanın kaleme aldığı Kahramanmaraş tarihinde Maraş Mevlevihanesinin kapandığı tarih olarak Cumhuriyet dönemi gösterilmektedir halbuki Mevlevihane Maraş harbi esnasında 01.02.1920 de Fransızlar tarafından yakılmış yangından geriye sadece yıkık bina ile kitabe kalmıştır. Maraş Mevlevihanesi harbden sonra ihya edilmeyi beklerken 1941 de yeri Vakıflar tarafından satılmış köy garajı bilahare de SAATCILAR pasajı olarak kullanılır olmuştur. Bu gün geride sadece YUM DEDE türbesi ve Mevlevi Dergahı adlı küçük bir kitabe bulunmaktadır.
Güzel sanatlar merkezi olan Mevlevihane başta Türk musikinin yaşatılması açısından önemlidir. Gazi Antep de bulunan Mevlevihanenin bir örneği de Kahramamaraşımıza aynı yere tekrar yapılmalı kadim kültürel değerlerimiz yeniden canlandırılarak Maraş inanç turizmine Afşin Ashabı Kef den sonra ikinci bir durak oluşturulmalıdır.